Εργαστήριο

luoa_1

Τομέας Ποινικών Επιστημών

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Οδός Σόλωνος 57, 10683 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210.360.98.88 και 210.88.13.216
FAX : 210.82.20.129

e-mail: egklimatologika@yahoo.gr
Ιστοσελίδες: www.law.uoa.gr/crime-research, www.niotho-asfalis.gr, www.theartofcrime.gr 

 

Σύντομη παρουσίαση του Εργαστηρίου

 Το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών άρχισε να λειτουργεί το 1992 υπό τη διεύθυνση, αρχικά, της Καθηγήτριας Κ. Δ. Σπινέλλη, και στη συνέχεια (2001) του Καθηγητή Νέστορα Κουράκη, με έκτοτε Αναπληρώτρια Διευθύντρια την ήδη Ομότιμη Καθηγήτρια Κ. Δ. Σπινέλλη και με επιτελικά στελέχη τους εγκληματολόγους κ.κ. Πάρη Ζαγούρα, Φωτεινή Μηλιώνη, Χρ. Τσουραμάνη, Διονύση Χιόνη, Βίλλυ Ντόγκα, την Δικηγόρο και Υποψήφια Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου κ. Φωτεινή Ντούρα, τον Δικηγόρο ΩΜΦ του Τομέα Ποινικών Επιστημών κ. Φώτη Σπυρόπουλο και τον Δικηγόρο κ. Γιώργο Φερετζάκη. Επίσης, στις επί μέρους δραστηριότητες του Εργαστηρίου συμμετέχουν οι ωρομίσθιοι μεταπτυχιακοί επιστημονικοί συνεργάτες εγκληματολογικών μαθημάτων.

 Το Εργαστήριο έχει κατανεμηθεί στον Τομέα Ποινικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής, το δε προσωπικό του απαρτίζεται κυρίως από τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Τομέα, αλλά και από εξωτερικούς συνεργάτες με ειδικές γνώσεις στο αντικείμενο. Η έδρα του Εργαστηρίου βρίσκεται στον πρώτο όροφο του παλαιού κτιρίου της Νομικής Σχολής, στην οδό Σόλωνος 57, α΄ όροφος (γραφείο 111), και περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, χώρο συσκέψεων για την ερευνητική ομάδα (περί τα 20 άτομα) και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καθώς επίσης τρία γραφεία (τα υπ’ αρ. 156, 157 και 158) στον γ΄ όροφο του κτιρίου επί της οδού Σόλωνος 57, που διατίθενται σε ερευνητές του Εργαστηρίου και σε μεταπτυχιακούς υποτρόφους Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Λόγω εργασιών ανακαίνισης στο κτίριο της οδού Σόλωνος 57, το εργαστήριο στεγάζεται προσωρινά στα γραφεία του Ινστιτούτου Συνταγματικών Ερευνών, οδός Πινδάρου 27, τηλ. 210 3609888, 210 3620.816 και 210 3620.817.

Εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο

 Σύμφωνα με το ιδρυτικό Προεδρικό Διάταγμα (υπ’ αριθμ. 535/1991, ΦΕΚ Α’ 210), το Εργαστήριο έχει ως αποστολή του, μεταξύ άλλων, την κάλυψη των διδακτικών αναγκών του Τμήματος στα γνωστικά αντικείμενα του Τομέα Ποινικών Επιστημών (και δη τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο), τη διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων, τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, σεμιναρίων, ημερίδων, συνεδρίων κ.λπ., και τη συνεργασία με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, κρατικούς ή μη φορείς και κέντρα ερευνών. Στο πλαίσιο αυτών των στόχων το Εργαστήριο έως τώρα:

 • έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο με χρήσιμες πληροφορίες και επιστημονικές τοποθετήσεις σε ζητήματα εγκληματολογίας, ποινικής καταστολής, ποινικού δικαίου και αντεγκληματικής πολιτικής: www.law.uoa.gr/crime-research/.
 • εκδίδει σε τακτικά χρονικά διαστήματα ηλεκτρονικό περιοδικό με τίτλο “The Art of Crime”, όπου αναλύονται ζητήματα ποινικο-εγκληματολογικού χαρακτήρα και αντεγκληματικής πολιτικής (έχουν ήδη εκδοθεί 8 ηλεκτρονικά τεύχη, τα οποία μπορεί κανείς να επισκεφθεί στην ιστοσελίδα www.theartofcrime.gr) (υπεύθυνοι ο Δικηγόρος και Εγκληματολόγος κ. Διονύσης Χιόνης και ο Δικηγόρος και ΩΜΦ του Τομέα Ποινικών Επιστημών Φώτης Σπυρόπουλος).
 • έχει δημοσιεύσει, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Αντ.Ν. Σάκκουλα, οκτώ τόμους ποινικο-εγκληματολογικού περιεχομένου στη σειρά Δημοσιεύσεων του Εργαστηρίου, ενώ ήδη ετοιμάζονται άλλοι τέσσερις τόμοι.
 • έχει διοργανώσει και συνεχίζει να διοργανώνει ελεύθερα εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θέματα ποινικών επιστημών (π.χ. κάθε εξάμηνο διοργανώνονται από την κ. Βασ. Σαλεσιώτου σεμινάρια Δικαστικής Γραφολογίας για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου μας).
 • έχει διεξαγάγει και ολοκληρώσει πάνω από δέκα επιστημονικές έρευνες σε θέματα εγκληματικότητας και φυλακών, ενίοτε σε συνεργασία με ελληνικούς ή και αλλοδαπούς φορείς. Οι έρευνες αυτές αφορούν μεταξύ άλλων την κατάσταση και τα προβλήματα των γυναικών κρατουμένων (1994-1996) και των ανήλικων κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές (1993-1995), καθώς και επαναληπτική (follow - up) εξέταση για το τι απέγιναν στη συνέχεια οι παραβατικοί αυτοί ανήλικοι (1999-2002). Ακόμη έχει διενεργήσει έρευνα με θέμα τις παραβατικές ομάδες και τις συμμορίες ανηλίκων στη σύγχρονη Ελλάδα (2002-2004) και ήδη ολοκλήρωσε έρευνα για τη γνώμη των ιατρών, των νοσηλευτών και του κοινού ως προς το αμφιλεγόμενο ζήτημα της ευθανασίας (επιστημονικός υπεύθυνος ο Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης σε συνεργασία με την Ομότιμη Καθηγήτρια κ. Κ. Δ. Σπινέλλη) (2005-2007).
 • έχει διοργανώσει σειρά ημερίδων, διαλέξεων και εκδηλώσεων. Έτσι, κατά το έτος 2006, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας, έγιναν ομιλίες και συζητήσεις για τα θέματα «Εγκληματολογικές Όψεις της Μετανάστευσης» (15.2.2006), «(Αν)ασφάλεια, Αντεγκληματική Πολιτική και Δικαιώματα του Ανθρώπου» (30.3.2006) και «Το πρόβλημα της παραβατικότητας των ανηλίκων στην Ελλάδα σήμερα και εφικτοί τρόποι αντιμετώπισής του» (17.5.2006). Επίσης, συνεργάσθηκε με τον Ερευνητικό Όμιλο Φοιτητών Νομικής για τη διοργάνωση του Πρώτου Φοιτητικού Συνεδρίου Εγκληματολογίας (23-24.5.2006). Τέλος, κατά το 2007, σε συνεργασία και με αντίστοιχους αρμόδιους φορείς, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ημερίδες για την Ευθανασία (31.1.2007), την Απεξάρτηση στο Πλαίσιο του Σωφρονιστικού Συστήματος (1.3.2007) και την Ενδοοικογενειακή Βία (28.3.2007).
 • έχει συνεργασθεί κατά καιρούς με ευρωπαϊκούς φορείς (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση, Συμβούλιο της Ευρώπης), με πανεπιστημιακές μονάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού (π.χ. Πανεπιστήμια Wόrzburg, Κύπρου, Βελιγραδίου, Θεσσαλονίκης), με κρατικούς φορείς (Υπουργεία Δικαιοσύνης Ελλάδας, Κύπρου, Ολλανδίας, Μ. Βρετανίας [Home Office], ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ., Ο.Α.Ε.Δ.), καθώς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις (π.χ. Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου). Διοργανώθηκε έτσι τον Νοέμβριο 1998 Ημερίδα με θέμα: «Έγκλημα και Διακίνηση Ναρκωτικών Ουσιών: Διαβαλκανική συνεργασία για την Πρόληψη Διάδοσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών». Επίσης, πραγματοποιήθηκε συμμετοχή του Εργαστηρίου σε διεθνή έρευνα αυτοομολογούμενης εγκληματικότητας, (1992-1994), καθώς και σε διευρωπαϊκή έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις απάτες σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994-1995).
 • έχει πραγματοποιήσει την αξιολόγηση προγραμμάτων που εφαρμόζονται για τη θεραπεία και κοινωνική επανένταξη προσώπων εξαρτημένων από ουσίες (προγράμματα «Στροφή» και «Εν Δράσει» του ΚΕΘΕΑ για εξαρτημένους κρατουμένους, 2005-2006).
 • έχει αναλάβει και ολοκληρώσει την επικαιροποίηση και τον εμπλουτισμό με νεώτερη νομοθεσία του έργου «Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι», που εκπονήθηκε από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Φώτιο Μακρή. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ηλεκτρονική επεξεργασία του έργου, ώστε να διατίθεται δωρεάν στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου.
 • έχει υλοποιήσει, σε άτυπη συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την έκδοση του Εγχειριδίου «Για να νιώθουμε Ασφαλείς μέσα σε μια Κοινωνία Ενεργών Πολιτών» (2006) και έχει δημιουργήσει αντίστοιχη ιστοσελίδα (www.niotho-asfalis.gr) για θέματα διάγνωσης και πρόληψης της παραβατικότητας. Στο ίδιο πλαίσιο, μεταφράζονται στην ελληνική γλώσσα έργα με επιτυχημένες πρακτικές για την αποτροπή της εγκληματικότητας (π.χ. «Urban Crime Protection», «100 Crime Prevention Programs to inspire Action across the world» κ.ά.).
 • έχει δημοσιεύσει σε έγκριτο περιοδικό την περιγραφή του Εργαστηρίου και των δραστηριοτήτων του (βλ. σχετικό δημοσίευμα της C.D. Spinellis, σε: European Journal on Criminal Policy and Research, τόμ. 3 (1995), τχ. 1, σ. 100-103, όπου και περαιτέρω διεξοδικές πληροφορίες για τις έως τότε δραστηριότητες του Εργαστηρίου). Επίσης, οι δραστηριότητες του Εργαστηρίου έχουν περιληφθεί στην έκδοση «Οδηγός Εργαστηρίων», 2006, του Γραφείου Διαμεσολάβησης Πανεπιστημίου Αθηνών, σελ. 27-29, ενώ τα πορίσματα των ερευνών του έχουν κατ’ επανάληψη απασχολήσει τον ημερήσιο τύπο σε εκτεταμένα δημοσιεύματα (π.χ. ειδικό ένθετο στην εφημ. «Τα Νέα» της 26.3.2007, όπου και παρουσίαση της έρευνας για την ευθανασία)

Προγραμματίσθηκαν ήδη και υλοποιούνται οι εξής πρωτοβουλίες:

 • Η κατάρτιση έντυπου και ηλεκτρονικού αγγλοελληνικού ερμηνευτικού λεξικού εγκληματολογικών όρων (υπεύθυνοι ο Δικηγόρος κ. Θωμάς Σύψας και οι Δικηγόροι και Υποψήφιες Διδάκτορες Φωτεινή Ντούρα και Βίλλυ Ντόγκα)
 • Η σύνταξη εγκληματολογικής εγκυκλοπαίδειας (υπεύθυνοι στην εκδοτική επιμέλεια ο Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης και η Καθηγήτρια Κ.Δ. Σπινέλλη).
 • Η εκπόνηση έντυπου και ηλεκτρονικού αρχείου πρόσφατης βιβλιογραφίας με τα κυριότερα δημοσιεύματα ποινικο-εγκληματολογικού περιεχομένου (υπεύθυνοι ο Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης, ο Καθηγητής Τ.Ε.Ι. και Εγκληματολόγος κ. Χρ. Τσουραμάνης, Δ.Ν. και η Δικηγόρος κ. Μαρία Γαλανού, Μ.Δ.Ε. Ποινικών Επιστημών)
 • Η δημιουργία ενός ετήσιου ημερολογίου του Εργαστηρίου (υπεύθυνος ο Δικηγόρος κ. Γεώργιος Φερετζάκης).
 • Η εκπόνηση οδηγού για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές Εγκληματολογίας σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής (υπεύθυνη η Εγκληματολόγος και Επιμελήτρια Ανηλίκων κ. Πάρη Ζαγούρα)
 • Η διεξαγωγή έρευνας από κοινού με το Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα “(Αν)ασφάλεια και Τιμωρητικότητα” (ήδη γίνεται επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων που συγκεντρώθηκαν)(υπεύθυνοι η Καθηγήτρια κ. Χρ. Ζαραφωνίτου και ο Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης).
 • Η διενέργεια έρευνας για την μετέπειτα εξέλιξη της ποινικής υπόθεσης όσων διατάσσεται η προσωρινή κράτηση (υπεύθυνος ο Δικηγόρος και Υποψήφιος Διδάκτωρ Εγκληματολογίας κ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου)
 • Η διενέργεια έρευνας για το είδος και το ύψος των επιβαλλομένων ποινών από Δικαστήρια των Αθηνών σε συνήθη εγκλήματα (έρευνα sentencing - υπεύθυνος ο Αντεισαγγελέας Αθηνών και Λέκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευστρ. Παπαθανασόπουλος).
 • Η διενέργεια τηλεφωνικής έρευνας με θέμα την άποψη του κοινού για το νομικό πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας (υπεύθυνη η Εγκληματολόγος κ. Φωτεινή Μηλιώνη, Ειδ. Επιστήμων Πανεπιστημίου Αθηνών).
 • Η διενέργεια έρευνας επί αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθηνών ως προς το «Δικαιϊκό και κοινωνικοπρονοιακό πρότυπο κατά την απονομή της δικαιοσύνης» (υπεύθυνη η Λέκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Κρανιδιώτη, με ειδική σύμβουλο την Ομότιμη Καθηγήτρια κ. Κ. Δ. Σπινέλλη)
 • Η συγγραφή βιβλίου με απάνθισμα (στην ελληνική) κλασικών εγκληματολογικών κειμένων από αλλοδαπούς και έλληνες συγγραφείς.

 

ΕΚΔΟΘΕΝΤΕΣ ΤΟΜΟΙ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

 • Κωνσταντίνος Γ. Γαρδίκας, Ο Θεμελιωτής της Εγκληματολογίας στην Ελλάδα, 2000 (επιμέλεια Κ. Δ. Σπινέλλη).
 • Ναρκωτικά. Δρόμοι Προσφοράς - Δρόμοι Πρόληψης, 2001 (επιμέλεια Κ. Δ. Σπινέλλη και Λίνα Κροκίδη).
 • Για να νιώθουμε ασφαλείς μέσα σε μία κοινωνία ενεργών πολιτών, 2006 (επιμέλεια Νέστωρ Κουράκης).
 • «Ανήλικοι και Παραβατικότητα». Πρακτικά του 1ου Φοιτητικού Συνεδρίου Εγκληματολογίας, 2007 (επιμέλεια Βασιλική Μπακάλη).
 • Ασυνόδευτοι Ανήλικοι. Υποδοχή, ένταξη και προστασία από την εμπορία και εκμετάλλευση, 2007 (επιμέλεια Ηρώ Νικολακοπούλου-Στεφάνου).
 • Στηρίζοντας τον ανήλικο παραβάτη, 2007 (επιμέλεια Κ. Δ. Σπινέλλη).
 • Ανασφάλεια, αντεγκληματική πολιτική & δικαιώματα του ανθρώπου, 2007 (επιμέλεια Χριστίνα Ζαραφωνίτου).
 • Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας, 2007 (επιμέλεια Νέστωρ Κουράκης).
 • Ευθανασία, ένα ακανθώδες ζήτημα, 2008 (επιμ. Ν. Κουράκης και Κ.Δ. Σπινέλλη).
 • Συμβουλευτική και φυλακή, 2008 (επιμ. Σ. Βιδάλη και Π. Ζαγούρα).
 • Εκδίκαση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας με αφορμή την υπόθεση Saddam Hussein – Πρακτικά επιστημονικής διημερίδας (επιμ. Φώτης Σπυρόπουλος).
[Home] [Μέλη Δ.Ε.Π.] [Προσωπικό] [Μεταπτυχιακά] [Βιβλιοθήκη] [Οδηγός Σπουδών] [Εργαστήριο] [Σύνδεσμοι] [Επικοινωνία]